تاریخ روسیه تا جنگ سرد
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

در اوج انقلاب اکتبر روسیه در سال 1917 نیروی اعزامی متشکل از ده ها هزار سرباز آمریکایی به بهانه ی حمایت از انقلابیون و شکست حکومت سزار به این کشور وارد شدند. سه سال طول کشید تا روسیه شوروی توانست از شر “مهمانان ناخوانده” آمریکایی خلاص شود. در سال 1922 با به روی کار آمدن ولادیمیر لنین و تفکرات مارکسیستی، اتحاد جماهیر شوروی پدید آمد.
اتحادیه ی شوروی با بنای دموکراسی واقعی به روی کار آمد اما عامه ی مردم تفاوت چندانی با حکومت استبدادی سزاری احساس نمیکردند. در سال 1924 زمانی که جوزف استالین زمام حکومت را به دست گرفت، سعی بر پیاده سازی ایدئولوژی تمامیت خواهی بر اقتصاد و صنعت شوروی داشت. از این رو بر تمام جوانب سیاسی و اجتماعی مردم کنترل داشت و معترضان خود را در کمپ هایی تحت عنوان گولاگس به بردگی میگرفت یا اعدام میکرد.
در نوامبر ۱۹۴۳ فرانکلین روزولت رئیس جمهور امریکا، جوزف استالین، و وینستون چرچیل نخستوزیر وقت بریتانیا، در تهران ملاقات کردند. این اجلاس در مورد گشایش یک جبهه دوم علیه آلمان نازی به توافق رسید و در ادامه همکاریهای سه کشور به اجلاس یالتا در شبهجزیره کریمه به (۴ تا ۱۱ فوریه ۱۹۴۵) منتهی شد. از این طریق ، آمریکایی هابه مدت سه سال موفق شدند که بدون وارد شدن به یک جنگ واقعی در شوروی باقی بمانند؛ در حالی که ده ها میلیون نفر از شهروندان اتحاد جماهیر شوروی خود را در نبرد با «ورماخت» قربانی کردند.
در مراحل نهایی خاتمه جنگ دوم جهانی، اتحاد شوروی در حال تثبیت حوزههای نفوذ خود در اروپای شرقی بود. 5 ماه بعد از پایان جنگ جهانی دوم سران سه قدرت بزرگ جهان بر سر مذاکره نشستند که محصول اصلی این اجلاس قطعی کردن شرایط تسلیم ژاپن بود، ولی آمریکا و بریتانیا از این موقعیت استفاده کرده کوشش روسیه را برای تحمیل کمونیسم در لهستان، چکسلواکی، رومانی، بلغارستان، و مجارستان را به شدت محکوم کردند و تحریم های دیپلماتیک و اقتصادی بر شوروی وضع کردند.
به فاصله کوتاهی پس از این ملاقات بود که شوروی از جهان غرب فاصله گرفت و دوران جنگ سرد و مسابقات تسلیحاتی آغاز شد. وزیر خارجه ی امریکا، جوزف مارشال طرح اقتصادی موسوم به طرح مارشال را برای کمک به کشورهای اروپایی آسیب دیده جهت احیای اقتصادشان پیاده سازی کرد. در عین حال این طرح یک برنامهریزی بلند مدت برای خلق یک بازار توانمند برای خرید محصولات آمریکایی بود که عملاً از تسلط کمونیسم در اروپا جلوگیری میکرد. در مقابل این طرح در اروپای غربی، اتحاد جماهیر شوروی که عملاً مانع بهرهمندی بلوک شرق از این کمکها شده بود دست به ابتکار عمل زد و در سال ۱۹۴۷ سازمانی بینالمللی را تحت عنوان کمکان با هدف مبارزه با طرح مارشال تشکیل داد.