پیام من به جهان
- نویسنده: مجید قره محمدلو
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

از طرف رئیس جمهور منتخب ایران، مسعود پزشکیان:
تهران- 23 تیر 1403، شهادت نابهنگام ابراهیم رئیسی (یک خدمتگزار مورد احترام و واقعی) در حادثه تراژیک سقوط هلیکوپتر موجب شد که انتخابات زودهنگام در ایران تشکیل شود و نقطه عطفی در تاریخ ملت بزرگ ما باشد.
در میان جنگ و آشفتگی در منطقه ما، نظام سیاسی ایران با برگزاری انتخابات رقابتی، مسالمتآمیز و منظم، ثبات چشمگیری از خود نشان داد و اتهامات برخی “کارشناسان ایران” در برخی دولتها را بیاعتبار کرد. این ثبات و برگزاری با شکوه انتخابات، درایت رهبر معظم انقلاب، آیتالله خامنهای، و تعهد مردم ما به انتقال قدرت دموکراتیک حتی در مواجهه با مشکلات را نشان میدهد.
من با برنامهای مبتنی بر اصلاحات، تقویت وحدت ملی و تعامل سازنده با جهان نامزد شدم و در نهایت اعتماد هموطنانم، از جمله زنان و مردان جوان ناراضی از وضعیت کلی کشور، را به دست آوردم. من به اعتماد آنها بسیار اهمیت میدهم و کاملاً متعهد به ایجاد اجماع در داخل و خارج کشور برای تحقق وعدههای انتخاباتی خود هستم.
دولت من تحت هر شرایطی متعهد به حفظ عزت ملی و جایگاه بینالمللی ایران خواهد بود. سیاست خارجی ایران بر پایه اصول “عزت، حکمت و مصلحت” استوار است و تدوین و اجرای این سیاست کشوری بر عهده رئیس جمهور و دولت است. من قصد دارم از تمام اختیارات داده شده به دفتر ریاست جمهوری برای پیگیری این هدف کلان استفاده کنم.
با این دیدگاه، دولت من با ایجاد تعادل در روابط با همه کشورها، مطابق با منافع ملی، توسعه اقتصادی و نیازهای صلح و امنیت منطقهای و جهانی، سیاست فرصتمحور را دنبال خواهد کرد. بر این اساس، ما از تلاشهای صادقانه برای کاهش تنشها استقبال کرده و حسن نیت را با حسن نیت پاسخ خواهیم داد.
در دولت ما، تقویت روابط با همسایگان در اولویت خواهد بود. ما از ایجاد یک “منطقه قوی” حمایت خواهیم کرد نه منطقهای که یک کشور به دنبال سلطه و تسلط بر دیگران باشد. من قاطعانه معتقدم که کشورهای همسایه و برادر نباید منابع ارزشمند خود را صرف رقابتهای مخرب، مسابقه تسلیحاتی یا مهار بیپایه یکدیگر کنند. در عوض، ما به دنبال ایجاد محیطی خواهیم بود که منابع ما بتواند برای پیشرفت و توسعه منطقه به نفع همه اختصاص یابد.
ما مشتاقانه منتظر همکاری با ترکیه، عربستان سعودی، عمان، عراق، بحرین، قطر، کویت، امارات متحده عربی و سازمانهای منطقهای برای تعمیق روابط اقتصادی، تقویت روابط تجاری، ترویج سرمایهگذاری مشترک، مقابله با چالشهای مشترک و حرکت به سمت ایجاد یک چارچوب منطقهای برای گفتوگو، اعتمادسازی و توسعه هستیم. منطقه ما برای مدت طولانی گرفتار جنگ، درگیریهای فرقهای، تروریسم و افراطگرایی، قاچاق مواد مخدر، کمبود آب، بحران پناهندگان، تخریب محیط زیست و دخالت خارجی بوده است. زمان آن رسیده است که برای نفع نسلهای آینده با این چالشهای مشترک مقابله کنیم. همکاری برای توسعه و شکوفایی منطقه اصل راهنمای سیاست خارجی ما خواهد بود.
به عنوان کشورهایی که دارای منابع فراوان و سنتهای مشترک ریشه در آموزههای صلحآمیز اسلامی هستند، باید متحد شویم و به قدرت منطق تکیه کنیم نه منطق قدرت. با استفاده از نفوذ هنجاری خود، میتوانیم با ترویج صلح، ایجاد محیط آرام برای توسعه پایدار، تقویت گفتوگو و رفع اسلامهراسی، نقش مهمی در نظم جهانی پسا قطبی نوظهور ایفا کنیم. ایران آماده است تا سهم خود را در این زمینه ایفا کند.
در سال 1979، پس از انقلاب، جمهوری اسلامی ایران تازه تاسیس، با انگیزه احترام به حقوق بینالملل و حقوق بنیادین انسان، روابط خود را با دو رژیم آپارتاید، اسرائیل و آفریقای جنوبی، قطع کرد. اسرائیل تا به امروز یک رژیم آپارتاید باقی مانده است و اکنون “نسلکشی” را به سوابق قبلی خود که شامل اشغال، جنایات جنگی، پاکسازی قومی، ساخت شهرکنشین، دارا بودن سلاح هستهای، الحاق غیرقانونی و تجاوز به همسایگانش است، اضافه کرده است.
به عنوان اولین اقدام، دولت من از کشورهای همسایه عرب خود میخواهد برای همکاری و استفاده از تمام اهرمهای سیاسی و دیپلماتیک برای اولویتبندی دستیابی به آتشبس دائمی در غزه با هدف توقف کشتار و جلوگیری از گسترش درگیری تلاش کنند. سپس باید با جدیت برای پایان دادن به اشغال طولانیمدتی که زندگی چهار نسل فلسطینی را ویران کرده، تلاش کنیم. در این زمینه، میخواهم تاکید کنم که همه کشورها بر اساس کنوانسیون جلوگیری و مجازات جرم نسلکشی سال 1948 وظیفه قانونی دارند که برای جلوگیری از نسلکشی اقدام کنند؛ نه اینکه با عادیسازی روابط با عاملان آن، به آن پاداش دهند.
امروزه به نظر میرسد بسیاری از جوانان در کشورهای غربی درستی موضع چندین ده ساله ما در مورد رژیم اسرائیل را پذیرفتهاند. میخواهم از این فرصت استفاده کنم و به این نسل شجاع بگویم که ما اتهامات ضدیت با یهودیت علیه ایران به دلیل موضع اصولی آن در مسئله فلسطین را نه تنها کاملاً نادرست بلکه توهین به فرهنگ، اعتقادات و ارزشهای اصلی خود میدانیم. اطمینان داشته باشید که این اتهامات به اندازه ادعاهای نادرست ضدیت با یهودیت علیه شما هنگام اعتراض در دانشگاهها برای دفاع از حق زندگی فلسطینیها مضحک است.
چین و روسیه در دوران سخت همواره در کنار ما بودهاند. ما به این دوستی بسیار اهمیت میدهیم. نقشه راه 25 ساله ما با چین نشاندهنده یک نقطه عطف مهم در جهت ایجاد یک “شراکت استراتژیک جامع” سودمند برای هر دو طرف است و ما مشتاقانه منتظر همکاری گستردهتر با پکن در مسیر حرکت به سوی نظم جهانی جدید هستیم. در سال 2023، چین نقش مهمی در تسهیل عادیسازی روابط ما با عربستان سعودی ایفا کرد و چشمانداز سازنده و رویکرد آیندهنگر خود را در امور بینالملل نشان داد.
روسیه یک متحد استراتژیک ارزشمند و همسایه ایران است و دولت من به گسترش و تقویت همکاریهای خود متعهد خواهد ماند. ما برای صلح مردم روسیه و اوکراین تلاش میکنیم و دولت من برای حمایت فعال از ابتکارات برای دستیابی به این هدف آماده خواهد بود. من همچنان به اولویتبندی همکاریهای دوجانبه و چندجانبه با روسیه، به ویژه در چارچوبهایی مانند بریکس، سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ادامه خواهم داد.
با تشخیص اینکه چشمانداز جهانی فراتر از دینامیکهای سنتی تکامل یافته است، دولت من متعهد به ایجاد روابط سودمند متقابل با بازیگران بینالمللی نوظهور در جنوب جهانی، به ویژه با کشورهای آفریقایی است. ما در تلاش خواهیم بود تا همکاریهای خود را افزایش داده و مشارکتهای خود را به نفع متقابل همه طرفهای درگیر تقویت کنیم.
روابط ایران با آمریکای لاتین از جایگاه خوبی برخوردار است و برای تقویت توسعه، گفتوگو و همکاری در همه زمینهها حفظ و تعمیق خواهد شد. پتانسیل همکاری بین ایران و کشورهای آمریکای لاتین به مراتب بیشتر از آنچه در حال حاضر محقق شده است، وجود دارد و ما مشتاقانه منتظر تقویت بیشتر روابط خود هستیم.
روابط ایران با اروپا فراز و نشیبهایی داشته است. پس از خروج ایالات متحده از برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) در مه 2018، کشورهای اروپایی یازده تعهد به ایران دادند تا سعی کنند توافق را نجات دهند و تأثیر تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه ایالات متحده بر اقتصاد ما را کاهش دهند. این تعهدات شامل تضمین تراکنشهای بانکی موثر، حفاظت موثر از شرکتها در برابر تحریمهای آمریکا و ترویج سرمایهگذاری در ایران بود. کشورهای اروپایی از همه این تعهدات سر باز زدهاند، اما به طور غیرمنطقی انتظار دارند ایران به طور یکجانبه به همه تعهدات خود در برجام عمل کند.
با وجود این اشتباهات، من مشتاقانه منتظر تعامل سازنده با کشورهای اروپایی برای قرار دادن روابط ما در مسیر درست، بر اساس اصول احترام متقابل و برابری هستم. کشورهای اروپایی باید بدانند که ایرانیان مردمی غیور هستند که حقوق و کرامت آنها دیگر قابل چشمپوشی نیست. زمینههای همکاری بسیاری وجود دارد که ایران و اروپا میتوانند پس از آنکه قدرتهای اروپایی با این واقعیت کنار آمدند و برتری اخلاقی خودخوانده همراه با بحرانهای ساختگی که مدتها روابط ما را آزار داده کنار گذاشتند، آن را بررسی کنند. فرصتهای همکاری شامل همکاری اقتصادی و فناوری، امنیت انرژی، مسیرهای ترانزیت، محیط زیست و همچنین مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر، بحران پناهندگان و سایر زمینهها است که همه میتوانند به نفع کشورهای ما دنبال شوند.
ایالات متحده نیز باید واقعیت را تشخیص داده و یک بار برای همیشه بفهمد که ایران به فشار پاسخ نمیدهد و نخواهد داد. ما در سال 2015 با حسن نیت وارد برجام شدیم و به طور کامل به تعهدات خود عمل کردیم. اما ایالات متحده به دلیل مشاجرات و انتقامجویی صرف داخلی به طور غیرقانونی از این توافق خارج شد و با تحمیل تحریمهای یکجانبه فراسرزمینی، صدها میلیارد دلار به اقتصاد ما خسارت وارد کرد و باعث رنج، مرگ و ویرانی بیسابقه برای مردم ایران شد، به ویژه در طول همهگیری کووید. ایالات متحده با ترور سردار قاسم سلیمانی، قهرمان جهانی ضد تروریسم که به دلیل موفقیت خود در نجات مردم منطقه ما از شر داعش و سایر گروههای تروریستی وحشی شناخته شده بود، عمداً تصمیم به تشدید خصومتها با نه تنها جنگ اقتصادی علیه ایران بلکه با تروریسم دولتی گرفت. امروز جهان شاهد عواقب زیانبار آن انتخاب است.
ایالات متحده و متحدان غربی آن نه تنها فرصت تاریخی برای کاهش و مدیریت تنشها در منطقه و جهان را از دست دادند، بلکه با نشان دادن اینکه هزینههای پایبندی به اصول رژیم عدم گسترش میتواند از مزایای احتمالی آن بیشتر باشد، به شدت به پیمان عدم گسترش (NPT) آسیب زدند. در واقع، ایالات متحده و متحدان غربی آن با نقض آشکار ارزیابی اطلاعاتی خود، از رژیم عدم گسترش برای ساختن یک بحران در مورد برنامه هستهای صلحآمیز ایران سوء استفاده کرده و از آن برای حفظ فشار مداوم بر مردم ما استفاده کردهاند، در حالی که آنها فعالانه به سلاحهای هستهای اسرائیل، رژیم آپارتاید، یک مهاجم وسواسی و یک عضو غیر NPT و دارنده شناخته شده زرادخانه هستهای غیرقانونی کمک کردهاند و همچنان از آن حمایت میکنند.
میخواهم تاکید کنم که دکترین دفاعی ایران شامل سلاح هستهای نمیشود و از ایالات متحده میخواهم از محاسبات اشتباه گذشته درس گرفته و سیاست خود را متناسب با آن تنظیم کند. تصمیمگیران در واشنگتن باید بدانند که سیاستی که شامل قرار دادن کشورهای منطقه در مقابل یکدیگر است، موفق نبوده و در آینده نیز موفق نخواهد بود. آنها باید با این واقعیت کنار بیایند و از تشدید تنشهای فعلی اجتناب کنند.
مردم ایران به من ماموریت قوی برای پیگیری جدی تعامل سازنده در صحنه بینالمللی در عین پافشاری بر حقوق، عزت و نقش شایسته خود در منطقه و جهان دادهاند. من از کسانی که مایل به پیوستن به ما در این تلاش تاریخی هستند دعوت میکنم.
منبع: tehrantimes