چرا باید رشد جمعیت مثبت باشد؟
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

وقتی جمعیت و رشد اقتصادی را با هم می شنوید به چه فکر می کنید؟ آیا معتقدید که ارتباط مثبتی بین این دو وجود دارد؟ منفی؟ حقیقت این است که پیچیده است. جمعیت و رشد اقتصادی مفاهیمی هستند که همیشه از قوانین و اصول یکسانی بین کشورها پیروی نمی کنند. به خواندن ادامه دهید تا درباره نحوه تعامل این مفاهیم با یکدیگر، تأثیرات آنها و موارد دیگر بیشتر بدانید!
اثرات رشد جمعیت بر اقتصاد
رشد جمعیت اثرات زیادی بر اقتصاد دارد. اول، اجازه دهید تعریف رشد جمعیت را بررسی کنیم: افزایش تعداد افراد در یک منطقه معین. با این تعریف چگونه می توانیم آن را در اقتصاد اعمال کنیم؟
رشد جمعیت ممکن است تأثیر مثبتی بر اقتصاد داشته باشد. به عنوان مثال، افزایش تعداد افراد در ایالات متحده منجر به دسترسی بیشتر به نیروی کار می شود که منجر به بهره وری بالاتر و در نتیجه منجر به تولید کالاهای بیشتر می شود. در نتیجه تولید (تولید ناخالص داخلی) در کشور افزایش خواهد یافت! جمعیت بیشتر در کشور نیز منجر به تقاضای بیشتر برای کالا خواهد شد. تقاضا و تولید بیشتر کالاها باعث رشد اقتصادی می شود. این نمونه ای از تاثیر مثبت رشد جمعیت بر اقتصاد است.
رشد جمعیت نیز ممکن است تأثیر منفی بر اقتصاد داشته باشد. به عنوان مثال، اگر تعداد افراد در ایالات متحده افزایش یابد، اما بسیاری از آنها قادر به کار نباشند، چه؟ نه دسترسی بیشتر به نیروی کار، نه بهره وری بالاتر و نه کالای اضافی تولید می شود. با این حال، تقاضا برای کالا همچنان بالا است، زیرا تعداد افراد در ایالات متحده بیشتر از قبل شده است. با عرضه نسبتاً یکسان تقاضای بیشتری وجود دارد که منجر به افزایش قیمت ها می شود. این نمونه ای از تأثیر منفی رشد جمعیت بر اقتصاد است.
به عرضه و تقاضا فکر کنید! افزایش تقاضا، بدون تغییر در عرضه باعث افزایش سطح قیمت خواهد شد. افزایش تقاضا و عرضه باعث افزایش تولید بدون تغییر در سطح قیمت می شود.
رشد جمعیت و توسعه اقتصادی
بیایید در مورد رشد جمعیت و توسعه اقتصادی بحث کنیم. رشد جمعیت می تواند یک کاتالیزور بالقوه برای توسعه اقتصادی باشد. آیا کشوری با 100 نفر بیشتر از کشوری با 100 هزار نفر کالا تولید می کند؟ البته که نه! کشوری با جمعیت بیشتر، پتانسیل افزایش تولید بیشتری نسبت به کشوری با جمعیت کمتر خواهد داشت. اما فقط به این دلیل که یک کشور جمعیت زیادی دارد به این معنی نیست که به طور قطع اقتصاد خود را توسعه خواهد داد.
کشورهای در حال توسعه که افزایش ناگهانی جمعیت را تجربه می کنند به دلایل مختلفی می توانند دچار مشکل شوند. کشورهای در حال توسعه زیرساخت یا سرمایه انسانی لازم برای مقابله با هجوم بزرگ مردم را ندارند – افزایش تولید در این شرایط تضمین نشده است. موسسات نیز به خوبی مورد اعتماد سایر کشورها نیستند که در وهله اول شرکت در تجارت را دشوار می کند. کشورهای در حال توسعه در نهایت برای همپایی با جمعیت رو به رشد تحت فشار خواهند بود.
پس رویکرد صحیح چیست؟ آیا رشد جمعیت برای توسعه اقتصادی خوب است یا بد؟ این به عوامل زیادی بستگی دارد که نتوان یک پاسخ قاطع را ارائه کرد. برخی از عوامل عبارتند از: اعتماد به نهادها، سرمایه انسانی و زیرساخت ها که می¬توانند در تاثیر رشد جمعیت بر رشد اقتصادی تاثیر داشته باشد. به طور کلی، مهم است که بدانیم رشد جمعیت بسته به وضعیت فعلی کشور می تواند نتایج متفاوتی بر توسعه اقتصادی داشته باشد.
رابطه بین جمعیت و رشد اقتصادی: رشد جمعیت باعث رشد اقتصادی می شود
چگونه جمعیت بیشتر می تواند باعث رشد اقتصادی شود؟ ساده ترین راه برای رشد اقتصادی از طریق جمعیت، نیروی کار است. جمعیت بیشتر در یک کشور می تواند به نیروی کار بیشتر و دسترسی آسان تر به نیروی کار منجر شود. نیروی کار بیشتر منجر به تولید محصولات بیشتر می شود که باعث رشد اقتصادی می شود. رشد جمعیت امکان گسترش نیروی کار و محصولات را فراهم می کند که سپس باعث رشد اقتصاد می شود.
موضوع فقط تولید محصولات بیشتر نیست، باید تقاضا برای آن محصولات نیز وجود داشته باشد! با جمعیت بیشتر، ناگزیر تقاضای بیشتری برای محصولات وجود خواهد داشت. از آنجایی که عرضه محصولات به دلیل افزایش نیروی کار رو به افزایش است، به افزایش تقاضا نیز بدون پاسخ نخواهد بود. به طور کلی، رشد جمعیت باعث رشد اقتصادی با تقاضا و عرضه محصولات توسط خود مردم خواهد شد!رابطه بین جمعیت و رشد اقتصادی: رشد اقتصادی باعث رشد جمعیت می شود
اگر رشد جمعیت قطعا باعث رشد اقتصادی می شود، در آن صورت شاهد کشورهای فقیر اقتصادی با جمعیت زیاد نخواهیم بود!
کاملاً ممکن است که رشد اقتصادی مردم را ترغیب کند تا برای فرصت های بیشتر به کشورهای از نظر اقتصادی مرفه مهاجرت کنند. یک کشور که از لحاظ اقتصادی مرفه است احتمالاً مشاغل و فرصت های کارآفرینی بیشتری برای مردم خواهد داشت. یک کشور از لحاظ اقتصادی مرفه است نیز احتمالاً زیرساخت های بهتری مانند جاده ها و پل ها دارد که باعث علاقه بیشتر برای مهاجرت به کشور می شود. اگر این زیرساخت ها در کشور وجود داشته باشد، سیاست های جلوگیری کننده از مهاجر فرستی کارآمد باشد و طرح¬های تشویقی موفقی برای فرزندآوری توسط کشور اجرا شود، با این شروط در صورت افزایش جمعیت، خریداران و فروشندگان بیشتری وجود دارد – این برای رشد اقتصادی بسیار مهم است! محصولات بیشتری را می توان از جمعیت رو به رشدی تهیه و خریداری کرد.
سایر اثرات مثبت رشد جمعیت همگی باعث رشد و توسعه اقتصادی می شوند. به عنوان مثال، جمعیت در حال رشد احتمالاً دارای ذهنهای مبتکر و خلاقی است که به کارآفرینی تبدیل خواهند شد – امیدواریم که منجر به نوآوری در داخل کشور شود! البته این امر به توسعه اقتصادی نیز کمک خواهد کرد.
منبع: Studysmarter.co