شما آن طور که آنها میخواهند، تصمیم میگیرید
- نویسنده: مجید قره محمدلو
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

امروزه زندگی ما به طور قابل توجهی با پلتفرمهای رسانههای اجتماعی در هم تنیده شده است. اکسپلور کردن، لایک کردن و کامنت گذاشتن عادتهای روزانه اکثر مردم شده است. با این حال، تاثیر رسانههای اجتماعی فراتر از ارتباطات است و بر عادات خرید ما نیز تاثیر میگذارد. مطالعات نشان میدهند که اغلب مصرفکنندگان برای راهنمایی در خرید به رسانههای اجتماعی مراجعه میکنند. این نشاندهنده تاثیر عظیم پلتفرمها بر رفتار مصرفکننده در بازاریابی است.
کمی به این فکر کنید که چطور رسانههای اجتماعی هزینههای ما را شکل میدهند. دقت کنید که چگونه تبلیغات و تبلیغات اینفلوئنسرها ما را در معرض محصولات جدید قرار میدهند. و حالا در مورد اینکه چگونه دیدن استفاده دوستان و خانواده از وسایل ما را بیشتر به خرید آنها ترغیب میکند، فکر کنید. خودتان را زمانی تصور کنید که چگونه نظرات و توصیههای آنلاین بر تصمیم گیری های شما تاثیر میگذارند. در نهایت، نمیتوانیم قدرت تصاویر جذاب را که خرید را تشویق میکنند، نادیده بگیریم.
الگوریتمهای رسانههای اجتماعی تعیین میکنند که هنگام استفاده از رسانههای اجتماعی، چه در تلفن همراهتان و چه در دستگاههای دیگر، چه چیزی را مشاهده میکنید. این الگوریتمها محتوایی را که بیشترین تعامل را با آن دارید ردیابی میکنند تا فید شخصیسازی شدهای ایجاد کنند که نمیتوانید در برابر آن مقاومت کنید. الگوریتمهای رسانههای اجتماعی نه تنها میدانند که اکنون چه چیزی را دوست دارید، بلکه پیشبینی میکنند که در آینده ممکن است چه چیزی را دوست داشته باشید.
از آنجایی که فیدهای رسانههای اجتماعی ما برای ما شخصیسازی شدهاند، آنچه را که میخواهیم میبینیم. وقتی همه آنچه میبینیم چیزهایی است که قبلاً باور داریم درست است، دیدگاههای ما به ندرت به چالش کشیده میشوند و ما یاد نمیگیریم که چگونه با کسانی که دیدگاههای ما را ندارند ارتباط برقرار کنیم.
نظریههای رفتاری گروهی متعددی وجود دارد که ادعا میکنند وقتی افراد در میان جمعی با علایق مشترک هستند، متفاوت از معمول عمل میکنند و کمتر از اعمال خود آگاه هستند. رسانههای اجتماعی اغلب این تجربیات را تسهیل میکنند و افراد همفکر را تشویق میکنند که با هم متحد شوند، گروه تشکیل دهند و رفتار را تحت تأثیر قرار دهند. رفتارهای کنترل شده که در گروه ها شکل می گیرند موجب می شود که بقیه افراد گروه هم کم کم به آن رفتار تمایل پیدا کنند. به این سوگیری شناختی سوگیری گله ای گفته می شود.
سوگیری شناختی گلهای یا اثر پیروی به تمایل افراد برای تقلید از رفتار، باورها یا تصمیمات دیگران، به ویژه زمانی که در یک گروه یا جمعیت قرار دارند، اشاره دارد. این پدیده روانشناختی، نقش بسیار مهمی در شکلگیری رفتار مصرفکننده و تصمیمگیریهای خرید افراد دارد.
از طرفی دیگر نمایش محصولات و تجربیات ترند شده در رسانههای اجتماعی، استرسی ایجاد می کنند به نام ترس شدید از دست دادن (FOMO) که مصرفکنندگان را به خرید وادار میکند. برندها با بهرهبرداری از شبکه های اجتماعی و نمایش هیجان جمعی میتوانند تقاضا را افزایش دهند.
پلتفرمهایی مانند اینستاگرام و تیک تاک با پستهایی که محبوبیت فزاینده یا در دسترس بودن محدود محصولات را نشان میدهند، ما را به مشارکت ترغیب می کنند. نشان دادن تمایل سیل عظیمی از مردم در UGC (محتوای تولید شده توسط کاربر) و اشتراکگذاری محصولات فروخته شده و انحصاری جلوه دادن محصول، فروش فوق العاده و غیره انگیزه خرید بر اساس FOMO را تقویت میکند.
یک مطالعه اخیر نشان میدهد که از تصمیمات مربوط به مراقبتهای بهداشتی و سلامت فردی تا خریدهای کوچک، تا 40 درصد مردم هنگام تصمیمگیری یا جستجوی مشاوره تحت تأثیر رسانههای اجتماعی قرار میگیرند. در حالی که این مطالعه نشان داد نسلهای جوانتر بیشتر از نسلهای قدیمیتر به رسانههای اجتماعی برای پاسخ مراجعه میکنند، اما هر گروه سنی از نسل خاموش تا نسل هزاره تا حدی به تأثیر رسانههای اجتماعی وابسته هستند.
برای مقابله با آن چه کنیم؟
اگر متوجه تأثیر رسانههای اجتماعی بر تصمیمگیری خود شدهاید یا احساس میکنید ممکن است به اعتیاد به رسانههای اجتماعی مبتلا شده باشید، در اینجا چند پیشنهاد برای بازگرداندن کنترل بر زندگی خود آورده شده است:
- رابطه فعلی خود با رسانههای اجتماعی را ارزیابی کنید و سپس تصمیمات آگاهانهای در مورد نقش آن در زندگی آینده خود بگیرید.
- استفاده از رسانههای اجتماعی خود را با کمک محدودیتهای زمان صفحه نمایش در تلفن هوشمند خود محدود کنید.
- اعلانهای رسانههای اجتماعی را خاموش کنید یا برنامهها را به طور کامل از تلفن خود حذف کنید. رسانههای اجتماعی را فقط از طریق رایانه بررسی کنید.
- خود واقعی خود را بیشتر در رسانههای اجتماعی نشان دهید تا ایدهآلیسم را از بین ببرید.
- بهطور منظم از رسانههای اجتماعی فاصله بگیرید.
- زمان استفاده از تلفن هوشمند خود را در طول روز کاهش دهید. اگر هنگام صبحانه در رسانههای اجتماعی اسکرول میکنید، به جای آن گوشی هوشمند خود را با کتاب یا مجله عوض کنید تا بخوانید!
- مناطق بدون صفحه نمایش در خانه و زمانهای بدون صفحه نمایش در طول روز ایجاد کنید.
- قبل از خواب در رسانههای اجتماعی اسکرول نکنید.