کشت بذر ثروت در صحرای ارزآوری آفریقا
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

قاره آفریقا با 55 کشور، دومین قاره وسیع و پرجمعیت جهان با 1.4 میلیارد نفر محسوب می شود که 17 درصد جمعیت دنیا و 20 درصد از وسعت خشکیهای جهان را به خود اختصاص داده است. این قاره بیشترین ذخایر استحصال نشده معدنی و کشاورزی دنیا را دارد که شامل بیش از 870 میلیون هکتار زمین کشاورزی حاصلخیز برای فعالیتهای زراعی از جمله کشت فراسرزمینی است. همچنین بیشترین ذخایر طلا، الماس و کوبالت نیز در این قاره قرار گرفته است.
بسیاری از کارشناسان اتفاق نظر دارند که قرن 21 دوره جهش آفریقا برای توسعه همه جانبه است و فرصتها و ظرفیتهای زیادی وجود دارد که جمهوری اسلامی میتواند از آنها بهره گرفته و نقش آفرینی نماید. بین ایران و بسیاری از کشورهای آفریقایی اعتماد متقابل وجود دارد و ایران میتواند روابط خود با آفریقا به شکل یک همکاری متوازن و برد-برد، سامان دهد. از لحاظ سیاسی کشورهای آفریقایی، میتوانند نقش حامی و پشتیبان ایران در سازمانهای منطقهای و بین المللی ایفا کنند.
دو ظرفیت مهم کشت فراسرزمینی و تهاتر کالا میتوانند در زمینه توسعه روابط ایران با کشورهای آفریقایی در شرایط حاضر بسیار موثر باشند. ایران میتواند از طریق اجاره زمین، سرمایه گذاریهای مشترک و یا سفارش اقلام مورد نیاز برای کشت در کشورهای پرآب آفریقایی، محصولات مورد نیاز کشور را با نازلترین قیمت تهیه کند. با تحولات ژئوپلیتیکی و ظهور نظم جدید جهانی، معماری اقتصادی در آفریقا نیز دستخوش تحولاتی شده و کشورهای قدرتمند اقتصادی در حال رقابت برای افزایش سهم خود از بازارهای اقتصادی از راههای صادرات و سرمایه گذاری هستند. چین، هند، ترکیه، روسیه، آمریکا و عربستان برای تصاحب جایگاه و استفاده از ظرفیت های تجاری و منابع طبیعی آفریقا رقابت دارند. برخی از این کشورها از جمله ترکیه، استراتژی توسعه روابط با آفریقا تدوین کرده اند و مسئولین ویژه ای را برای پیگیری پرونده آفریقا منصوب کرده اند.
در 20 سال گذشته بر اساس آموزه های پان آفریکن و برنامه های توسعه سازمان ملل متحد، تغییرات بنیادین در آفریقا صورت گرفته است. میل به همگرایی در میان کشورهای آفریقایی بسیار افزایش یافته و توسعه به کلید واژه ارتباط با آفریقا تبدیل شده است. آفریقا ضلع اصلی بریکس است و نقش پررنگی در آن دارد. باید از ظرفیتهای فراوان بریکس همانند شانگهای، نهایت استفاده به عمل آید. از همین جهت نقش آفرینی در بازار واردات 600 میلیاردی آفریقا نیازمند فعال شدن رایزنی بازرگانی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در کشور های مختلف آفریقا است.
بازتاب: تهاتر نفت روش جدید تامین اعتبارات پروژه های عمرانی