انقلاب نیروگاه های سبز برای حل ناترازی برق
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

خاموشی منازل و قطعی برق واحد های صنعتی در سال های گذشته به عنوان اصلی ترین نمود ناترازی میزان تولید و مصرف برق در کشور در ذهن بسیاری از مردم مانده است. از سال 1400 و با برنامه ریزی دولت سیزدهم در نوسازی نیزگاه ها و سرمایه گذاری بر تولید برق از راه های دیگر، مسئله ناترازی تولید و مصرف برق تا حد قابل توجهی بهبود یافت. با افزایش نسبی میزان تولید برق مسئله خاموشی برق منازل به طور کامل رفع گردید. همچنین تامین برق صنایعی مانند فولاد منجر شد تا ایران بتواند برای اولین بار در رتبه هفتمین فولاد ساز بزرگ جهان قرار گیرید. اثرات اقتصادی مثبت ناشی از سرمایه گذاری در تولید برق نشان داده است که این سرمایه گذاری می توان بازدهی اقتصادی سریع و بالایی داشته باشد.
وجود منابع انرژی فسیلی فراوان در ایران باعث شده است نیروگاه های گازی به عنوان اصلی ترین منبع تولید برق در ایران مورد استفاده قرار گیرد. در کنار این نیروگاه های فسیلی، نیروگاه های تجدیدپذیر و هسته ای نیز بخش کوچکی از انرژی برق کشور را تولید می کنند. از این رو با توجه به پایان پذیر بودن منابع انرژی فسیلی مانند نفت و گاز و همچنین امکان استفاده از این منابع در تولید محصولات با ارزش افزوده بالا مسئله سرمایه گذاری بر روی تولید انرژی از منابع هسته ای و تجدید پذیر به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس توسعه نیرگاه بوشهر و مسئله سرمایه گذاری بر ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت.
اثرات مثبت حمایت از صنعت نیروگاه سازی و تامین برق صنایع باعث شد تا دولت برنامه ی ویژه ای را برای راه اندازی نیروگاه های تجدیدپذیر در نظر بگیرد. بر این اساس در قالب یک طرح ضربتی در طول یک سال نیروگاه های تجدیدپذیر ایران بایستی به سطح قابل قبولی برسد. در این راستا قرارداد ساخت تعداد 95 نیروگاه تجدید پذیر با بخش خصوصی به امضا رسید. پیش بینی می شود که میزان ناترازی برق در شرایط فعلی تا پایان سال 1404 حل شده و ظرفیت تولید کامل برق مصرفی کشور تامین گردد.