تشکیل شرکت های خلّاق، گام سیاستی موثر در درونزایی اقتصادی
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
یکی از مباحث مطرح در پیشرفت صنعت و اقتصاد کشور ها در قرن 21 مسئله « انقلاب خلّاقیت» است. انقلاب خلاقیّت به حرکتی در یک جامعه گفته می شود که بر اثر نحوه سیاستگذاری حاکمیت و عامل های دیگر مانند تبلیغات فرهنگی و امکانات رسانه ای زمینه ایده پروری عامه مردم در ایجاد فناوری های خلّاق که عمدتاً در حوزه های فرهنگی مانند صنایع دستی، گردشگری، پویانمایی، بازیهای رایانهای و… هستند را ایجاد می کند. در کشور ما نیز برای اولین بار مسئله خلاقیّت در صنایع با تدوین « آیین نامه اجرایی برنامه توسعه زیست بوم شرکتهای خلاق » توسط معاونت علمی ریاست جمهوری در سال 1396مطرح شد. همچنین در سال 1401 قانون جهش تولید دانش بنیان هم به مسئله صنایع خلّاق پرداخته است. بر طبق این قانون « واحدهای خلاق، اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی هستند که در حوزه صنایع فرهنگی و علوم انسانی و اجتماعی فعالیت دارند و از مهارت های انسانی، نوآوری و فناوری های جدید برخوردار هستند و نسبت به ارائه محصولات (کالا و خدمات) نوآورانه و فناورانه و یا بهره برداری از الگوهای جدید کسب و کار اقدام می نمایند.»
هر چند مسئله ترویج خلّاقیت نیازمند گفتمان سازی موثری در کشور ما می باشد امّا بررسی روند اجرای سیاست ها در حوزه صنایع خلاق را می توان از حرکت های مثمر ثمر در زمینه اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور دانست. شکل گرفتن خلاقیّت و به دنبال آن شکل گیری محصولات و فنّاوری های بدیع عامل قوّت گرفتن تولید داخلی و تقویت درون زایی است. همچنین شرکت هایی که در تولید کالا و خدمات به سطح بالایی از خلاقیت رسیده اند می توانند در برو نزایی اقتصاد و صادرات محصولات و خدمات خلّاق به کشور های دیگر به ایفای نقش بپردازند.
با توجه به برنامه توسعه زیست بوم شرکت های خلاق تا کنون 1740 شرکت خلّاق در کشور تشکیل و از حمایت های مختلف مانند تسهیلات مالی و همچنین خدمات مشاوره ای بهره مند شده اند. همچنین بر طبق این برنامه، خانه های خلاق نیز با هدف توسعه زیرساخت شرکت های خلاق و ارائه خدماتی مانند شتابدهی، مشاوره، توسعه محصول و بازار و… تشکیل شده اند. تا کنون 99 خانه خلاق فعّال در کشور شکل گرفته است. بر طبق گزارش معاونت علمی ریاست جمهوری این حرکت چندین ساله در حوزه حمایت از زیست بوم شرکت های خلّاق « نتایج مؤثری در رسوخ و ارتقاء سطح فناوری و رشد حوزه های گوناگون فناوری مانند بهرهوری از فناوریهای VR وAR ، هوش مصنوعی وکسب وکارهای دیجیتال، انیمیشن و سینما، گردشگری و میراث فرهنگی داشته و در پیامد آن، امکان اشتغال زایی معنی دار نسل جوان و تحصیلکرده در حوزه های فرهنگی و هنری و علوم انسانی و اجتماعی را فراهم آورده است. »
بازتاب: شغل هست؛ شاغل نیست؟! - میز اقتصاد
بازتاب: کسب و کار های کوچک در صف اول
بازتاب: گسترش اقتصاد گیگ چه پیامد هایی دارد؟ - میز اقتصاد
بازتاب: هوش مصنوعی و تاثیر آن بر سیاست و تجارت بین الملل
بازتاب: شرکت های خلّاق ایرانی بازار اسباب بازی را در دست خواهند گرفت؟