رشد اقتصادی 8 درصد در گرو حمایت از تولید و ابتکار نخبگان
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

تولید و حمایت از نخبگان، گام اول تحقق رشد اقتصادی بالا
در دیدار اخیر رهبر معظم انقلاب با تولید کنندگان به مسئله تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی مد نظر برنامه هفتم توسعه اشاره شد. تاکید رهبر انقلاب بر نقش نیروی انسانی نخبه و اهمیت ابتکار در تولید محصولات از جمله موارد لازم جهت تحقق افق مورد نظر برنامه هفتم از سوی ایشان اعلام شد:
« یک نکتهی اساسی در این چیزی که من در نمایشگاه و در اجمالِ صحبتهایی که آقایان کردند مشاهده کردم، مسئلهی وجود ابتکار است. ابتکار هم از هر کسی برنمیآید؛ نیروی انسانی نخبه میتواند ابتکار کند، و ما در کشورمان این ثروت عظیم را داریم. حالا بعضی از کشورها در منطقهی ما ادّعا میکنند که میخواهند مثلاً فرض کنید تا فلان سال، اقتصاد چندم جهان بشوند! فقط با پول نمیشود اقتصاد چندم جهان شد؛ نیروی انسانی لازم است؛ نیروی انسانیتان کجا است؟ ندارند. آنچه میتواند راههای دشوار را بپیماید و کشور را به اوج برساند، به قلّه برساند، در درجهی اوّل، نیروی انسانی توانا و نخبه است؛ از این جهت، ما یک ثروت عظیمی داریم. تا آنجایی که من اطّلاع دارم و من میشناسم، کمتر کشوری دُوروبَرمان به قدر ما برخوردار از این ثروت و این نعمت است. میتوان مطمئن شد که این ظرفیّت عظیمی که ما داریم ــ منظورم ظرفیّت عظیم نیروی انسانی است ــ قادر است چندین برابر وضع کنونی به کشور سود برساند و میتواند در مسائل کلان کشور گرهگشایی کند.»
بهبود کسب و کار و عدم دخالت دولت در بخش خصوصی
نکته دیگر مطرح شده در بیانات رهبر انقلاب مسئله بهبود فضای کسب و کار بود. از ابتدای شروع فعالیت مجلس و دولت انقلابی، مسئله بهبود فضای کسب و کار در دستور کار هر دو قوه قرار گرفت در این راستا قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کار در مجلس مورد تصویب قرار گرفت. دولت نیز با راه اندازی درگاه صدور مجوز های کسب و کار و ذف امضا های طلایی در صدور مجوز گام مهمی را در بهبود فضای کسب و کار برداشت. رهبر انقلاب در این دیدار با تاکید بر لزوم وجود حمایت و نظارت دولت بر کسب و کار ها بر مسئله عدم دخالت بیش از حد دولت در مسئله کسب و کار ها اشاره داشتند:
«. ضوابطی وجود دارد که باید این ضوابط رعایت بشود؛ چه کسی باید مراقبت کند؟ دولت. بنابراین، نظارت دولت مطلقا قابل اغماض نیست؛ امّا نظارت غیر از دخالت کردن است. من دیروز شنیدم که در بعضی از شرکتهایی که دولت و بخش خصوصی شریک هستند، با اینکه سهم دولت سهم زیادی نیست، مدیریّت در اختیار دولت است؛ به نظر من این منطق ندارد. از همان شیوههای قانونی استفاده کنند، مدیریّت را به خود مردم و به خود سهامداران شرکتها بسپارند، منتها نظارت بشود. در این سالهای گذشته، بعد از آنکه سیاستهای اصل ۴۴ را بنده ابلاغ کردم و اصرار کردم و دنبال کردم، کارهای بیقاعدهای را دیدیم انجام گرفت که بر اثر عدم نظارت بود. کارهای بدی انجام گرفت، کارهای غلطی انجام گرفت؛ هم به منابع ارزی و ریالی ضربه خورد، هم به خود آن بنگاهها ضربه خورد و نتیجتاً به مردم ضربه خورد؛ یک عدّهای سوء استفاده کردند. نظارت دولت حتمی است، لازم است، بایستی حتماً انجام بگیرد. بنابراین، آنچه ما نفی میکنیم دخالت دولت است؛ وَالّا نظارت دولت را ما لازم میدانیم.»
تامین مالی صنایع کوچک و بزرگ و مسئله نقدینگی
نکته دیگری که مدنظر رهبر انقلاب قرار داشت نکته مطرح شده توسط یکی از حضار در خصوص تامین مالی کسب و کار ها بود. کم شدن میزان صدور وام بانکی یکی از دغدغه های مدنظر برخی از کارافرینان بوده است. رهبر انقلاب در رابطه با تامین مالی بنگاه های اقتصادی و مسئله رشد نقدینگی نیز صحبت هایی را مطرح نمودند:
«این آقای محترمی که دربارهی تأمین مالی صحبت کردند، ذهن من را در این زمینه بیشتر مشغول کردند. من یادداشت کردم که ما روی رشد نقدینگی تکیه میکنیم؛ یعنی رشد نقدینگی باید متوقّف بشود، کمااینکه تلاش کردهاند، یک مقداری هم تأثیر داشته و رشد نقدینگی کم شده. یکی از مشکلات کشور رشد نقدینگی است. خب وقتی که ما در این زمینه به سیاستهای انقباضی رو میآوریم، طبیعتاً منابعی که بانکها در اختیار فعّالان اقتصادی میگذارند محدود میشود؛ ما این محدودیّت را چه کار کنیم که به بنگاههای کوچک و متوسّط که اساس کار دست اینها است ــ یعنی گستردهترین بخش فعّالیّت مال بنگاههای متوسّط و کوچک است ــ ضربه نخورد؟ این مدیریّت لازم دارد؛ این یکی از کارهای مهمّی است که البتّه متولّی اصلیاش بانک مرکزی است؛ کار را باید جوری مدیریّت کنند که اینجور نباشد که حالا همین سهم محدود منابعی را که بنا است بانکها بدهند، شرکتهای دولتی بیایند بردارند ببرند یا شرکتهای خاص ــ شرکتهایی که افرادش زرنگترند، دستوپادارترند، ارتباطات بیشتری دارند ــ بردارند ببرند؛ اینجور نباشد. این مدیریّت لازم دارد؛ یعنی رعایت عدالت به معنای واقعی کلمه اینجا لازم است.»