محمد یونس و بانک گرامین، بانکداری برای فقرا
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

کودکی محمد یونس و ایده تشکیل گرامین
نوع زیست در جوامعی که نخبگان در آن رشد می کنند تاثیر بسیار زیادی بر مشی زندگی آنان در آیندهی اثرگذارشان دارد. چنین تاثیری را می توان به طور واضح در زندگی دوران کودکی محمد یونس مشاهد ه کرد. محمد یونس که در روستای باتوآ بنگلادش به دنیا امد از کودکی با زندگی فقیرانه، قحطی و گرسنگی مردم روستا مواجه بود.محمد بونس از کودکی تحت تاثیر روحیه بخشندگی و گشاده دستی مادر خود در کمک به فقرا مواجه بود. سال ها بعد محمد یونس به عنوان استاد دانشگاه به یکی از روستا های بنگلادش رفت و فقر مردم آنجا خاطرات دوران کودکی را برای وی تداعی کرد.
از نظر محمد یونس، فقر افراد نه یک مسئله شخصی بلکه یک مسئله ساختاری است. و ریشه اصلی فقر عدم کارکرد بانک در تامین مالی کسب و کار افراد فقیر است. در واقع افراد فقیر در جامعه آن روز بنگلادش مجبور به تامین مخارج خود از طریق نزول بودند. با اینکه سرمایه مورد نیاز آن ها برای راه اندازی کسب و کار مبلغ نا چیزی بود. در نهایت محمد یونس تصمیم گرفت ایده راه اندازی یک بانک برای تامین کسب و کار های افراد فقیر جامعه را در قالب بانگ گرامین عملی سازد.
بانک گرامین چگونه فعالیت می کند؟
محمد یونس در سال 1976 و با حمایت بانک مرکزی بنگلادش، بانک گرامین را تاسیس نمود. بانک گرامین با هدف گسترش اشتغال افراد فقیر، ایجاد فرصت های خود اشتغالی، افزایش اشتغال روستایی و… تاسیس شد در واقع این بانک به دنبال به هم زدن چرخه نزول بیشتر، فقر بیشتر بود. ایجاد چنین فرصتی برای قشر فقیر و روستایی باعث شد تا زمینه مهارت افزایی انان نیز ایجاد شده و بسیاری از استعداد های نهفته افراد را فعال کرد. در واقع محمد یونس به دنبال این بود تا از طریق ایجاد اشتغال وضعیت امکانات رفاهی مردم روستا ها را بهبود دهد. تاسیس این بانک به نوعی باعث ترویج بیشتر ایده بانکی تامین مالی خرد شد در سال های آتی بانک ها و صندوق ها بسیاری در سراسر جهان با هدف تامین مالی پروژه های اقتصادی خرد تاسیس شدند.
ایده تامین مالی خرد و اقتصاد ایران
بافت اجتماعی زندگی روستائیان ایران نیز مشمتل بر استعداد های بسیار زیادی است. تولید محصولات متنوع صنایع دستی و کسب و کار های روستایی نشان دهنده عمق ظرفیت های اقتصادی روستا در ایران است. مسئله تامین کسب و کار های خرد و سیاست گذاری صحیح برای تجاری سازی تولیدات روستایی و خانگی می تواند سهم بالایی در رشد تولید ناخالص ایران داشته باشد. لازمه اعطا تسهیلات بانکی و حمایت صندوق های سرمایه گذاری از کسب و کار های کوچک شناسایی درست و موثر آن ها و عدم استثمار به وسیله سرمایه گذاران می باشد. رابطه مستقیم حمایت از کسب و کار های کوچک و توسعه نوآوری نشان می دهد سیاست گذاری صحیح این عرصه منجر به رشد اقتصاد دانش بنیان می شود.
بازتاب: جای خالی تعاونی در اقتصاد ایران - میز اقتصاد