مروری بر عملکرد سازمان انرژی اتمی به مناسبت بیست فروردین ماه ( روز ملی فناوری هسته ای)
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
رادیو داروها و پزشکی هستهای
پزشکی هستهای چیست؟
بیست فروردین روز روز ملی فناوری هسته ای است و به این علت به بررسی عملکرد این سازمان میپردازیم .پزشکی هستهای شاخهای از پزشکی است که از مقادیر کمی ایزوتوپهای رادیواکتیو برای کمک به تشخیص، تعیین شدت یا درمان انواع بیماریها از جمله انواع خاصی از سرطانها، بیماریهای قلبی، دستگاه گوارش، غدد درون ریز، اختلالات عصبی و سایر ناهنجاریها در بدن استفاده میکند. بدن از آنجایی که روشهای تشخیصی پزشکی هستهای میتوانند به تجسم فعالیت مولکولی در بدن کمک کنند، پتانسیل شناسایی بیماری را در مراحل اولیه آن، اغلب قبل از بروز علائم یا قبل از تشخیص ناهنجاریها با سایر آزمایشهای تشخیصی، ارائه میدهند و حتی میتوانند به شناسایی بیماری کمک کنند. پاسخ به مداخلات درمانی مقادیر بیشتری از ایزوتوپ های رادیواکتیو نیز می توانند برای درمان انواع خاصی از بیماری ها استفاده شوند.
اسکنهای تشخیصی پزشکی هستهای اطلاعات منحصربهفردی از جمله جزئیات عملکرد و ساختار آناتومیک بدن را ارائه میدهند و حساسیت و ویژگی بالایی برای قلب و عروق و انکولوژی دارند.
روش تشخیص پزشک هسته ای
روشهای تشخیصی پزشکی هستهای، آزمایشهای پزشکی غیرتهاجمی هستند که بیش از ۵۰ سال است که مورد استفاده قرار میگیرند. بسته به نوع معاینه پزشکی هسته ای، رادیو ردیاب تزریق، استنشاق یا بلعیده می شود و در اندام یا ناحیه ای از بدن مورد بررسی تجمع می یابد. سپس ایزوتوپ تشعشعات را از گیرنده اندام یا سلول مورد نظر به یک آشکارساز خارجی که اغلب دوربین پزشکی هسته ای نامیده می شود، ساطع می کند.
ما محصولات رادیودارویی را توسعه می دهیم، تولید و توزیع می کنیم که از نظر کیفیت، کارایی و نوآوری با استانداردهای پیشرو در صنعت مطابقت دارد.
پارس ایزوتوپ در تولید و عرضه ردیاب های رادیواکتیو مورد استفاده در پزشکی هسته ای تخصص دارد. محصولات در سطح جهانی ما با امکان تشخیص و درمان دقیق سرطان و همچنین بیماری های قلبی، مغزی و استخوانی، مشتریان خود را با درمان موثر و نتایج اثبات شده بیماران توانمند می کنند.
آیا میدانید سالانه حدوداً یک میلیون نفر بیماران سرطانی از رادیو داروهای ساخت دانشمندان صنعت هستهای ایران استفاده میکنند؟
اکنون در سطح جهان حدود ۲۰ میلیون نفر از رادیو دارو استفاده میکنند در حالی که در ایران یک میلیون نفر از رادیو دارویی که در سازمان انرژی اتمی تولید میشود، بهره میبرند.
۲۱۰ مرکز پزشکی و درمانی در کشور از خدمات و محصولات سازمان انرژی اتمی بهره میبرند و سالانه حدود یک میلیون بیمار از طرق مختلف از خدمات حوزه پزشکی و درمانی این سازمان بهره میگیرند.
تولید برق با انرژی هسته ای( نیروگاه اتمی بوشهر)
آب سنگین
یکی از محصولات ارزش آفرین در صنعت هستهای ایران، تولید آب سنگین است که کاربردهای فراوانی در صنایع پزشکی، نفت، گاز، الکترونیک و تولید فیبرهای نوری و نیمه هادی دارد. در سال 1377 سازمان انرژی اتمی به منظور تامین آب سنگین مورد نیاز راکتور اراک، اقدام به تاسیس شرکت مصباح انرژی کرد. مجموعهای که هم اکنون ظرفیت تولید 20 تن آب سنگین با خلوص بالا و با غنای ایزوتوپی 99.95 را دارد و کشورهای مختلفی خواهان داشتن این محصول صنعت هستهای کشورمان هستند.
آب سنگین و ترکیبات دوتره
در حال حاضر مجتمع تولید اب سنگین اراک(خنداب) با ظرفیت موجود با بهرهگیری از آب سنگین تولیدی خود به عنوان منبع دوتریوم، اقدام به تولید ترکیبات ایزوتوپیک و نشان دار شده با دوتریوم کرده است و به این ترتیب توانسته ۳۰۰ محصول بر پایه اب سنگین از جمله آب اکسیژن – 18 که برای تشخیص تومورهای سرطانی و تعیین پیشرفت بیماریها استفاده میشود و هرگرم آن ارزش دلاری بالایی دارد، آب تهی شده از دوتریوم که کاربردهای مثبت متعددی مانند خواص ضدسرطان / تومور، مبارزه با عوارض جانبی شیمی درمانی و رادیوتراپی، استفاده برای بیماران قلبی، تالاسمی داشته و دارای اثرات ضدپیری است، اشاره کرد.
همچنین ترکیبات دوتره با خلوص ایزوتوپی و شیمیایی بالا در ردیابی مسیر پیشرفته واکنش های شیمیایی، بهینه سازی خواص داروها، ساخت پلیمرهای پیشرفته و فیبرهای نوری استفاده می شود. در این راستا یکی از محصولات راهبردی تولید شده با استفاده از آب سنگین، تولید کیت غربالگری بیماریهای متابولیک نوزادان است که در بدو تولد امکان تشخیص و آنالیز 56 بیماری متابولیک را در کودک 3 تا 7 روزه، برای پزشکان معالج فراهم میسازد و بدین ترتیب نسلی سالم و عاری از بیماری نهان تحویل جامعه خواهد داد.
در مجموع تولید آب سنگین یکی از دستاوردهای مهم صنعت صلح آمیز هستهای ایران به شمار آمده و کشورمان با داشتن این دستاورد ارزشمند که توانسته انقلابی را در صنعت داروسازی به خصوص در تولید رادیودارو برای بیماران سرطانی با ممانعت از خام فروشی به وجود آورد، جلوهای از خودباوری و امید به آینده جوانان این مرز و بوم را در به نمایش گذاشته است. البته در زمینه پلاسمای سرد نیز اقدامات مهمی انجام شده است.