چین و داستان خودروسازی
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
یک نمونه¬ی دیگر پیشرفت در زمینه خودروسازی که همه¬ی جهان را انگشت به دهان گذاشت، چین است. تا پنجاه سال پیش چین دوچرخه تولید می¬کرد ولی اکنون در صدر تولید کننده¬های خودرو در جهان قرار گرفته است. پیروزی در این مسیر را چین مدیون بومی¬سازی و درون¬زایی ابتدای چرخه¬ی خودروسازی یعنی قطعه-سازی است. چین سال 2004 میلادی تمرکز شدیدی بر قطعه¬سازی داشت، شرایط سرمایه¬گذاری در این صنعت را تسهیل کرد و شرایط فرایند کسب و کار در زمینه قطعه سازی را بهبود بخشید؛ پس از چهار سال تمرکز و تلاش در این صنعت چین در سال 2008 رتبه¬ی اول تیراژ خودرو در جهان را به دست آورد. وزارت خارجه آمریکا پیشرفت چین در این صنعت را مدیون اجبار خودروسازها به کاهش هزینه¬ها و بومی کردن صنعت قطعه سازی چین می¬دانست. مولفه¬ی دیگری که در رشد صنعت خودروسازی چین تاثیرگذار بود، ایجاد رقابت به همراه واردات دانش و بومی¬سازی دانش خودروسازی بود. چین حضور شرکت¬های خودروسازی خارجی را بلامانع دانست اما به شرط همکاری با شرکت¬های چینی؛ از این رو چین دانش خودروسازی را وارد کشورش کرد، اکنون جنرال موتورز آمریکا با شرکت سایک و ام جی چینی همکاری دارند، بی ام و خط مونتاژی در شرکت برلیانس چینی دارد و همکاری¬های پژو با دانگ فانگ و فورد با چانگان باعث شد که این شرکت¬های چینی دانش روز خودروسازی غرب را فرا بگیرند و در تولیدات خود استفاده کنند.
چین در سال 2021 ریشه کن شدن فقر در کشورش را جشن گرفت. این فقر زدایی بزرگ تنها در چهل سال محقق شد و در گام آخر در هشت سال منتهی به 2021 چین با شناسایی و زیر ذره بین قرار دادن شهرستان¬ها و روستاها 80 میلیون نفر را مورد بررسی قرارداد. طی برنامه¬ریزی و هماهنگی با سازمان¬های مربوطه، رئیس جمهور چین بیش از پنجاه بار از چهارده منطقه فقیرنشین مرکز و شرق چین، بازدید داشت. مسئولین 22 استان مربوطه تعهدنامه¬ای با دولت چین بستند که تمام قوای خود را در راستای از بین بردن فقر در استان خود به کار بگیرند و از قوانین وضع شده تخطی نکنند. مسئولین چینی نیز به اندازه¬ای در این پروژه جدیت نشان دادند که تنها در گام آخر یعنی هشت سال آخر منتهی به 2021 هزار و هشتصد نفر در حین انجام خدمات مربوط به فقرزدایی جان خود را از دست دادند. در سال 2021 علیرغم شیوع همه¬گیری کرونا به سرانجام رساندن برنامه¬ی فقرزدایی هجده تریلیون دلار هزینه برداشت و ریشه کن شدن فقر در کشورش را جشن گرفت. این اقدامات همگی زیر سایه¬ی اجرای طرح¬های آمایش سرزمین صورت گرفتند. آمایش سرزمین به معنای بررسی دقیق مناطق، ظرفیت¬ها و کمبودها و برنامه ریزی برای تغییر وضعیت ناملایم در منطقه است، کاری که چین در شناسایی شهرستان¬ها و روستاها به کار گرفت.
اقدامات چین در زمینه¬ی رشد تولید گام مهمی رشد اقتصادی افسارگسیخته¬ی چین بود. دولت چین با مشکل¬یابی متوجه شد که یکی از مشکلات عملی کردن ایده¬های تولید توسط کارآفرینان سرمایه¬ی اولیه بود، سهم بزرگی از این سرمایه¬ی اولیه را زمین¬ بخش تولیدی به خود اختصاص می¬داد. از این رو دولت چین طی برنامه¬ای دارایی¬های دولتی غیرمولد را به داوطلبان کارآفرینی با قیمت بسیار ناچیز کرایه داد. بنابراین هزاران هکتار زمین دولتی در اختیار تولیدی¬ها، کارخانه¬دارها و مزارع قرار گرفت. دولت به طور آزمایشی این زمین-ها را در استان شنژن به داوطلبان اجاره داد و پس از مدتی کوتاه با کاهش چشمگیر نرخ بیکاری و افزایش سطح درآمد این استان مواجه شد و اجرای این طرح در استان¬های دیگر را در دستور کار خود قرار داد. اکنون شنژن جزو یکی از هفت هاب¬های تولیدی چین است.