ایران پنجمین کشور از نظر منابع طبیعی
- نویسنده: مجید قره محمدلو
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

تحقیقات Statista روسیه، ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی را به عنوان سه کشور برتر از نظر منابع طبیعی رتبه بندی کرده است.
منابع طبیعی اغلب با نادر بودنشان و تقاضای آنها برای اقتصادهای مدرن ارزشگذاری می شود – و در سال 2022، مفهوم “ارزش” به طور فزاینده ای گسترده می شود و نه تنها پویایی تجاری بلکه ملاحظات ESG و پایداری را نیز در بر می گیرد.
از سال 2021، روسیه دارای منابع طبیعی به ارزش کل تخمینی 75 تریلیون دلار بود که شامل زغال سنگ، نفت، گاز طبیعی، طلا، الوار و فلزات خاکی کمیاب و غیره است. طبق تحقیقات Statista، ایالات متحده با ارزش کل منابع طبیعی 45 تریلیون دلار آمریکا، دومین کشور پیشرو در سراسر جهان بر اساس ارزش منابع طبیعی است. در اینجا لیست 10 کشور برتر آمده است.
10. ونزوئلا
نفت و کالاهای مشتق شده از نفت حدود 95 درصد از کل درآمدهای صادراتی این کشور را تشکیل میدهند که نشاندهنده وابستگی آن به نفت – و آسیبپذیری آن در این زمانهای کربنزدایی است. اما منابع طبیعی آن نیز شامل الماس، طلا، گاز طبیعی، بوکسیت و سنگ آهن است.
ارزش: 14.3 تریلیون دلار آمریکا
9. عراق
عراق علاوه بر دارا بودن برخی از بزرگترین ذخایر نفتی جهان، با پنج میدان فوق العاده، دارای ذخایر فراوان گوگرد، فسفات و گاز طبیعی است و انرژی الکتریکی را از سوخت مایع، گاز طبیعی و منابع برق آبی تولید می کند.
ارزش: 15.9 تریلیون دلار آمریکا
8. استرالیا
جغرافیای وسیع استرالیا، نمایه معدنی متنوعی از طلا، زغال سنگ، گاز طبیعی، نفت و سنگ آهن تضمین میکند که بخش عمدهای از فعالیتهای صنعتی این کشور را انرژی هدایت میکنند. اورانیوم، نیکل، بوکسیت، روی، زیرکون، ایلمنیت و روتیل نیز از منابع مهم استرالیا هستند.
ارزش: 19.9 تریلیون دلار آمریکا
7. برزیل
مشخصات معدنی برزیل گسترده است که شامل طلا، الماس، بوکسیت، آهن، قلع و پلاتین می شود – و با بسیاری از مواد معدنی کمتر شناخته شده، این کشور در مجموع جایگاه هفتم ارزش مواد معدنی را دارد. اما از نظر پراکندگی نیوبیوم و تانتالیت جایگاه برتر را دارد. رتبه دوم برای کائولن و گرافیت و رتبه سوم در ذخایر تالک، ورمیکولیت و آلومینیوم.
ارزش: 21.8 تریلیون دلار آمریکا
6. چین
چین دارای ذخایر قابل توجه نفت و گاز طبیعی و سومین تولید کننده سنگ آهن است. سایر مواد معدنی عمده عبارتند از زغال سنگ، بوکسیت، الماس، طلا، سرب، جیوه و سنگ فسفات و یکی از بزرگترین صادرکنندگان منیزیم است. آب را نیز نباید نادیده گرفت، زیرا برق آبی یکی از منابع اصلی انرژی چین است.
ارزش: 23 تریلیون دلار آمریکا
5. ایران
ایران کشوری با منابع فراوان از جمله نفت، گاز، زغال سنگ و مواد معدنی مختلف است. این کشور دومین ذخایر اثبات شده گاز طبیعی در جهان و چهارمین ذخایر بزرگ اثبات شده نفت خام را دارد. به غیر از نفت، سایر منابع مهم شامل پسته و محصولات غذایی است.
اقتصاد ایران عمدتاً از صنایع هیدروکربنی، کشاورزی و خدماتی تشکیل شده است. همچنین در بخشهای تولید، خدمات مالی، پتروشیمی، کود، قطعات خودرو، الکترونیک و مخابرات حضور پررنگی دارد. ایران یکی از 10 کشور برتر تولید محصولات کشاورزی است و به امنیت غذایی کامل نزدیک شده است.
منابع معدنی عمده این کشور عبارتند از نفت، گاز، زغال سنگ، کروم، مس، سنگ آهن، سرب، منگنز، روی و گوگرد
ارزش: 27.3 تریلیون دلار آمریکا
4. کانادا
کانادا دارای منابع طبیعی فراوانی است که سهم قابل توجهی در اقتصاد آن دارد. در سال 2021، منابع انرژی بیشترین سهم (53 درصد) ثروت طبیعی کانادا را تشکیل میدهد و پس از آن مواد معدنی (28 درصد) و الوار (19 درصد) قرار دارند. ارزش این ذخایر در سال 2021 به دلیل افزایش قیمت نفت خام و مواد معدنی 149 درصد افزایش یافت.
ذخایر نفت کانادا سومین ذخایر بزرگ جهان است و بیشتر نفت آن در آلبرتا تولید می شود. علاوه بر این، این کشور دارای پنجمین ذخایر بزرگ زغال سنگ است. در حالی که منابع طبیعی برای رشد اقتصادی ضروری هستند، می توانند اثرات منفی بر محیط زیست و حقوق مردم محلی و بومی نیز داشته باشند. بنابراین، برای حفاظت از این منابع و همچنین استفاده از فناوری های تصویربرداری ماهواره ای، باید طرح ها و قوانین کاربری اراضی اجرا شود.
ارزش: 33.2 تریلیون دلار آمریکا
3. عربستان سعودی
عربستان سعودی به دلیل منابع طبیعی عظیم خود مشهور است و بزرگترین صادرکننده نفت خام در جهان با 17 درصد از ذخایر اثبات شده نفت جهان است. علاوه بر این، عربستان سعودی دارای 240 تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی و ذخایر قابل توجهی از مواد معدنی مانند فلدسپات، گچ، نمک، میکا، گوگرد، تانتالیم و نیوبیم است.
ارزش کل منابع طبیعی آن 34.4 تریلیون دلار است و دولت بیشتر تمرکز بر سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی دارد. Maaden، یک شرکت معدنی سعودی، در حال حاضر پروژه هایی را برای بهره برداری از رسوبات غنی از مواد معدنی در کف دریای سرخ و فرآوری فسفات از شمال انجام می دهد.
ارزش: 34.4 تریلیون دلار آمریکا
2. ایالات متحده امریکا
ایالات متحده از نظر منابع طبیعی از جمله زمین، آب، نفت و زغال سنگ غنی است و دارای جمعیت متنوعی است. جنوب غربی برای انتقال آب به کانال های پروژه مرکزی آریزونا متکی است، در حالی که آلبرتا بزرگترین مخزن نفت خام سنگین جهان را دارد.
علاوه بر این، این کشور با جمعیت متنوع خود شناخته می شود و با نیروی کار بسیار تحصیل کرده در علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات به توسعه اقتصادی و اجتماعی کمک می کند. این به نوآوری و رشد اقتصادی در ایالات متحده کمک کرده است.
ایالات متحده سومین تولید کننده بزرگ زغال سنگ است که 27 درصد از کل منابع جهان را در اختیار دارد. سایر منابع طبیعی شامل نفت خام، گاز طبیعی، اورانیوم، بوکسیت، روی، اورانیوم، مس، نقره، نیکل و پتاس و غیره است. گستره وسیعی از مناطق جغرافیایی فرصتهای مهمی را برای استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی، از باد گرفته تا بیودیزل، ارائه میدهند.
ارزش: ۴۵ تریلیون دلار آمریکا
1. روسیه
روسیه یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان از نظر منابع طبیعی است که دارای ذخایر زیادی از سنگ آهن، منگنز، کروم، نیکل، پلاتین، تیتانیوم و سایر مواد معدنی است. جنگل های سیبری یک پنجم چوب دنیا را در خود جای داده است. روسیه همچنین دارای مواد معدنی غیر سوختی فراوانی است و در مواد خام صنعتی خودکفا بوده است. 95.7 درصد از ثروت ملی آن از منابع طبیعی، در درجه اول نفت و گاز تامین می شود.
این کشور پیشرو در ذخایر گاز و تولید گاز، دومین در تولید نفت و دارای ذخایر قابل توجه زغال سنگ است. روسیه همچنین یکی از ثروتمندترین کشورها از نظر ذخایر طلا است. با وجود این ثروت، درآمد سرانه آن هنوز تنها یک چهارم بیشتر از درآمد سرانه کشورهای OECD است.
ارزش: 75 تریلیون دلار آمریکا