گسترش اقتصاد گیگ چه پیامد هایی دارد؟
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

اقتصاد گیگ چیست؟
طی سال های اخیر و پدید آمدن کسب و کار های آنلاین، مسیر های ارتباطی بسیاری برای ارائه خدمات فراهم شد. ظهور کسب و کار های پلتفرمی در ایران و جهان مانند اسنپ، دیجی کالا، ترب، شرکت های دارای شبکه نتورک مارکتینگ و… و همچنین شبکه های اجتماعی مختلف زمینه فعالیت افراد در شکلی جدیدتر از استخدام های سنتی را فراهم کرد. از این جهت بسیاری از افراد که تا پیش از این در قالب استخدام و فعالیت در شرکت ها به ارائه خدمات مشغول بودند به فعالیت در قالب پلتفرم ها پرداختند. اصلی ترین مزیت اقتصاد گیگ را می توان انعطاف پذیر بودن ان برای شخص خدمات دهنده دانست. همچنین فضای رقابتی حاصل از آن می تواند منجر به شکسته شدن قیمت برای خدمات گیرنده شود.
صرفه اقتصادی گیگ باعث شده است که بسیاری از شرکت ها به جای استخدام و دنبال استفاده از خدمات فریلنسری باشند. افزایش بهره وری، نوآوری بیشتر و امکان انتخاب از میان تعداد بالایی از پیمانکاران اقتصاد گیگ از جمله دلایل استقبال شرکت ها از این قسم از خدمات می باشد.
اقتصاد گیگ چه اثراتی بر جامعه دارد؟
هر چند تبلیغات بسیار زیادی از طریق پلتفرم های خدماتی برای پیوستن به جامعه پیمانکاران گیگ انجام می گیرد. امّا لازم است نگاه به این شکل از فعالیت اقتصادی واقع گرایانه باشد. عدم وجود قوانین حمایتی پیش بینی شده در قانون کار برای شاغلین اقتصاد گیگ و نبود امنیت شغلی از جمله مشکلات فعالیت در حوزه اقتصاد گیگ است. همچنین تجربه نشان داده است که گاهی بزرگ شدن کسب و کار های پلتفرمی منجر به ایجاد نوعی انحصار و کنترل قیمت در بازار می گردد. اقتصاد گیگ و حوزه فریلنسری که صنعت موفقیت و شعار های انگیزه بخشی مانند « رئیس خودت باش » گره خورده است ممکن است جامعه ار نسبت به وجوه منفی آن نابینا کند. در نهایت باید گفت اسنفاده از فناوری اطلاعات و دستاورد های حوزه دیجیتال در گسترش دادن کسب و کار ها شیوه ضروری است امّا بایستی چه در ساحت قانونگذاری و چه در ساحت تبلیغات و میدان دادن به اقتصاد گیگ ولقع گرایانه نگاه شود.