دومین کشور دارنده ذخایر گازی و قطعی گاز؟!
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
- منبع: ایرنا

ایران با داشتن ۳۲ هزار میلیارد متر مکعب دومین کشور دارنده ذخایر گاز در دنیا پس از روسیه است. این میزان ذخایر در حدود ۱۸ درصد کل ذخایر محسوب میشود. روسیه با در اختیار داشتن ۳۷ هزار میلیارد متر مکعب، بزرگترین و نخستین کشور دارنده این منبع انرژی ارزشمند و پاک محسوب میشود.
سومین کشور بزرگ دارنده گاز نیز کشور قطر است که در حدود ۱۳ درصد ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارد.
از منظر تولید گاز، ایران با تولید ۲۵۰ میلیارد متر مکعب گاز در سال ۲۰۲۱، سومین کشور جهان به شمار میآید. این در حالی است که آمریکا با تولید ۹۱۴ میلیارد متر مکعب و روسیه با ۶۳۸ میلیارد مترمکعب نخستین و دومین کشور بزرگ تولیدکننده گاز در جهان هستند.
دو منبع برای تولید و تامین گاز در کشور وجود دارد؛ منبع اصلی میدان گازی پارس جنوبی است که حدود ۷۰ درصد از گاز مورد نیاز کشور را تامین میکند. این رقم بین ۶۸ تا ۷۵ درصد برحسب فصل، ماه، انجام تعمیرات دورهای، ظرفیت و برنامه تولید تغییر میکند اما در زمستان می تواند تا ۷۵ درصد برسد. مابقی نیز در قالب ۲۰ درصد از میدان های مستقل و ۵ درصد از بخش های نفتی تامین میشود.
گستردگی شبکه گازرسانی در کشور باعث شده که مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی فصل تابستان حدود ۱۶۰ تا ۱۷۰ میلیون متر مکعب در روز باشد؛ در حالی که در فصل سرد سال این مقدار به ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب میرسد. ایران به لحاظ مصرف داخلی چهارمین کشور مصرف کننده گاز با ۲۳۳ میلیارد مترمکعب در سال۲۰۲۰ محسوب می شود
ایران با جمعیتی در حدود ۸۲ میلیون نفر به اندازه نصف اروپای با جمعیت ۷۵۰ میلیون نفر، ۱.۵ برابر آمریکای لاتین با جمعیتی ۶۵۰ میلیون نفری و یک چهارم آسیا-پاسفیک با جمعیتی در حدود ۳.۵ میلیارد نفر و نیمی از کل گاز مصرفی آسیای جنوب غربی با جمعیتی در حدود ۳۷۰ میلیون نفر، مصرف گاز دارد.
میزان تولید نفت و گاز در کشور با لحاظ جمعیت، با استانداردهای جهانی منطبق است؛ به این معنا که تولید کنونی نفت و گاز به خوبی و بیش از حد، نیازهای عمومی کشور را تامین میکند، به پشتوانه افزایش جهشی تولید گاز کشور در پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز خام کشور برای نخستین بار از مرز یک هزار میلیون متر مکعب در روز عبور کرد که خبری بسیار مهم و غرور آفرین است. اما مساله و چالش اصلی، ساختار مصرف معیوب، غیراقتصادی و نامتعادل است که هزینههای سنگینی را به کشور و اقتصاد وارد میسازد.