چرا کسب و کار های عشایری در اقتصاد ایران دیده نمی شود؟
- نویسنده: حسام سیف
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

عشایر ایران، مجاهدین گمنام عرصه تولید
سهم 85 هزار میلیاردی عشایر از تولید ناخالص ملی و نقش داشتن آن ها در تامین امنیت غذایی به خصوص تولید گوشت قرمز ضرورت حفظ سبک زندگی اقتصادی این قشر از جامعه را نشان می دهد. از آنجایی که مشاغل ایل نشینان در صنایع محدودی می باشد بایستی تمهیدات لازم برای رونق کسب و کار های عشایر از تولید مواد غذایی تا صنایع دستی فراهم گردد. از طرفی پر رونق شدن سبک زندگی عشایری یکی از عوامل جلوگیری از تمرکز جمعیت در شهر های بزرگ می باشد. لذا نیاز است تا در کنار زندگی شهری و روستایی مسئله ترویج سبک زندگی عشایری و حمایت از مشاغل عشایر نیز در دستور کار سیاست های جمعیتی قرار گیرد. بر اساس اعلام مدیرکل دفتر بهسازی امور تولید سازمان امور عشایر کشور عشایر کشور حدود ۲۸.۵ میلیون رأس دام در اختیار دارند و حدود ۲۰۰ هزارتن گوشت تولید و به بازار عرضه میکنند.سهم عشایر در تولید حدود ۲۵ درصد است که نقش مؤثری در تعادل بازار گوشت کشور دارند.
بهره وری بالای عشایر در تولید ارزش افزوده
عشایر ایران حدود یک میلیون و 500 هزار نفر جمعیت دارند. میزان ارزش افزوده تولیدی عشایر با توجه به صنایعی که در آن فعالیت دارند نشان از صرفه سرمایه گذاری در صنایع مرتبط با عشایر است. به طور مثال بر اساس امار هر یک نفر عشایر، گوشت مورد نیاز 16 ایرانی را تامین میکند. همچنین حدود 35 درصد از صنایع دستی به وسیله عشایر تولید می شود. سهم عشایر ایران در تولید فرش به عنوان یکی از اصلی ترین محصولات صادراتی ایران نیز قابل توجه است. بر مبنای امار حدود 40 درصد از فرش های صادراتی ایران به وسیله عشایر بافته می شود.
ضرورت توجه بیشتر به عشایر بودجه های سالانه کشور
در کنار آمار های مثبت مربوط به فعالیت های عشایر مسئله میزان سهم عشایر از بودجه یکی از چالش های مهم سیاستگذاری تقویت سبک زندگی عشایری می باشد. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که سهم عشایر کشور به درستی از بودجه پردخت نشده همچنین مشاع بودن سهم عشایر و روستا در بسیاری از ردیف های بودجه باعث شده است تا سهم عشایر از میزان بودجه به طور شفاف مشخص نباشد. با توجه به اینکه عشایر یک جا استقرار ندارند مسئله آبرسانی یکی از دغدغه های موجود برای آن ها می باشد. از طرفی نیاز های دیگر عشایر مانند خدمات اموزشی و مدرسه نیازمند تمهیدات خاصی بوده که به نظر می رسد بودجه های تخصیص داده شده در اینباره کفاف سطح بالایی از رفاه را در زندگی عشایری نمی دهد. بر اساس اعلام سرپرست سازمان امور عشایری کشور ۳۵ هزار میلیارد ریال بودجه در سال جاری برای عشایر کشور در نظر گرفته شد که از این میزان سهم اعطای تسهیلات به این قشر از جامعه ۲۵ هزار میلیارد ریال است.