سرمایه داری مرده است. اکنون ما چیز بسیار بدتری داریم.
- نویسنده: سروش کریمی
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

یانیس واروفاکیس، نویسنده ای بر ضد سرمایه داری
در سال 2015، در اوج بحران بدهی یونان، واروفاکیس به عنوان یک استاد دانشگاه ناشناخته به سمت وزیر دارایی یونان منصوب شد. او معتقد بود که شروط تنبیهی که بانکها میخواهند بر یونان تحمیل کنند به ریاضتهای فاجعهبار منجر خواهد شد. برای مدت کوتاهی استراتژی او برای امتناع از موافقت با شرایط صندوق بین المللی پول و اتحادیه اروپا منجر به شکل گیری تنش در سیاست خارجی یونان شد. در حقیقت واروفاکیس به عنوان چهره ای ضد سرمایهداری در میان اقتصاددانان جهان مطرح است.
رونمایی از کتاب تکنوفئودالیسم
پس از کتاب معروف «حرف هایی با دخترم دربارهی اقتصاد» واروفاکیس در سال 2023 از کتاب خود با عنوان «تکنوفئودالیسم» رونمایی می کند. این کتاب یک فرضیه تصویری بزرگ است که ریشه در یک گزارش تاریخی از چگونگی پیدایش سرمایه داری دارد. کتاب تکنوفئودالیسم آنچه را که در حال رخ دادن است در قالب یک تغییر دورانی و یک بار در هزاره توصیف می کند. به گفته واروفاکیس، این (موضوع مورد بحث کتاب که در مورد انحصار فناوری به وسیله شرکت هایی مانند آمازون است) فقط یک فناوری جدید نیست. این جهان است که با یک سیستم اقتصادی کاملاً جدید و قدرت سیاسی دست و پنجه نرم می کند.
او می نویسد: «صحنه زیر را مستقیماً از کتاب داستان های علمی تخیلی تصور کنید. «شما به شهری پر از مردمی میروید که مشغول تجارت، وسایل، لباس، کفش، کتاب، آهنگ، بازی و فیلم هستند. در ابتدا همه چیز عادی به نظر می رسد. تا زمانی که متوجه چیز عجیبی شوید. معلوم شد همه مغازه ها، در واقع هر ساختمان، متعلق به پسری به نام جف (جف بزوس مالک آمازون) است. علاوه بر این، همه در خیابانهای مختلف قدم میزنند و فروشگاههای مختلفی را میبینند، زیرا همه چیز با الگوریتم او واسطه میشود… الگوریتمی که به آهنگ جف میرقصد.»
تصویر مورد نظر کتاب ممکن است شبیه یک بازار به نظر برسد، اما واروفاکیس میگوید که این بازار چیزی جز این نیست. او استدلال می کند که جف (بزوس، صاحب آمازون) سرمایه تولید نمی کند. او اجاره می گیرد. که سرمایه داری نیست، فئودالیسم است. و ما؟ ما رعیت هستیم، چنان فاقد آگاهی طبقاتی هستیم که حتی متوجه نمیشویم توییتها و پستهایی که تولید می کنیم در واقع ارزشآفرینی در این شرکتها است.
تکنوفئودالیسم در ادامه حرف هایی با دخترم دربارهی اقتصاد
کتاب تکنوفئودالیسم هم به شکل کتاب حرف هایی با دخترم دربارهی اقتصاد به شکلی نامه وار نوشته شده است. امّا اینبار به شکل نامه ای خطاب به پدر واروفاکیس، جورجیوس که اخیراً درگذشته است، ظاهر می شود. او که یک کمونیست یونانی-مصری بود، در دهه 1940 و در میانه جنگ داخلی این کشور به یونان مهاجرت کرد و به دلیل امتناع از محکوم کردن کمونیسم خود به پنج سال “تعلیم مجدد سیاسی” محکوم شد. او به ریاست بزرگترین شرکت فولاد یونان رسید. آنچه واروفاکیس در مورد او بیش از همه ارزش قائل بود، توانایی پدرش در دیدن «طبیعت دوگانه» چیزها بود.
تکنونوفئودالیسم تا حدی دنباله ای بر کتاب قبلی واروفاکیس، حرف هایی با دخترم درباره اقتصاد است، در آن کتاب واروفاکیس خطاب به دختر 11 ساله اش زنیا، که در آن سعی کرد به این سوال پاسخ دهد که چرا این همه نابرابری وجود دارد. واروفاکیس میگوید، اگرچه حتی زمانی که آن را مینوشت، در مورد چشمانداز آینده سرمایهداری در پایان دوران تردید احساس میکرد.
بازتاب: تعاونی موندراگون، نمونه موفق مقاومت ضد سرمایهداری
بازتاب: روایت سیاست ورزی دلاری