گامی نو در حفاری چاه های نفت
- نویسنده: حسام سیف
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
حفاری به روش جهت دار
حفاری در چاه های نفت یکی از پیچیده ترین انواع حفاری است. در حالی که بسیاری حفاری چاه را به شکل احداث عمودی چاه می دانند امّا مسئله به گونه ی دیگری است. برخلاف باور عام بهترین نوع حفاری، حفاری جهت دار است. این نوع از حفاری به شکل (J) انجام شده تا بتواند به عمق بیشتری از زمین دسترسی پیدا کرده و موادی مانند گاز و نفت رو بهتر استخراج کند. حفاری جهت دار بکی از پیشرفته ترین انواع حفاری است. این روش حفاری نیازمند دستگاه خاصی است که تکنولوژی آن مختص به کشور های پیشرفته می باشد.
این نوع از حفاری به علت توان استخراجی بالایی که دارد. قادر است در مناطق گازی و نفتی مشترک با کشور های دیگر مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که ایران میادین گازی و نفتی مشترک زیادی داشته نیازمند تکنولوژی های روز دنیا است تا بتواند در رقابت با کشور های همسایه عملکرد بهتری در استخراج داشته باشد. مدت ها تکنولوژی این نوع از حفاری تماما وارداتی بوده و به علت تحرم های موجود امکان واردات آن به کشور وجود نداشته است. تا اینکه یک شرکت دانش بنیان با تلاش متخصصی ایرانی موفق به تولید دستگاه های حفاری جهت دار به شکل کاملا بومی می شود. رسیدن به این سطح از تکنولوژی گام موثری برای رقابت در برداشت از میادین مشترک می باشد.
بومیسازی قطعات و تجهیزات کاربردی
در این رابطه به گفته رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران شرکت حفاری بیش از ۷۰ دستگاه حفاری خشکی و دریایی را در تملک خود دارد. که از این تعداد هم اکنون ۵۸ دکل در چرخه عملیات قرار دارد که ۱۲ دستگاه در حفاری چاه های توسعهای، ۳۹ دکل در تکمیل چاههای تعمیری و ۷ دکل در حفاری چاههای اکتشافی در مناطق نفتخیز جنوب، میادین مشترک غرب کارون و پروژه های اکتشافی در مناطق مختلف کشور استقرار دارند. وی با اشاره به بومیسازی قطعات و تجهیزات کاربردی در صنعت حفاری به عنوان راهبردی برای تحقق برنامههای اقتصاد مقاومتی، گفت: طراحی و ساخت شمار قابل توجهی قطعات و تجهیزات راهبردی در نتیجه تعامل و همکاری با ۲۵۰ شرکت سازنده و صنعتگران داخلی و شرکتهای دانشبنیان و همچنین به صورت همکاری مشترک از سوی شرکت و مراکز دانشگاهی از دیگر اقدامهای این شرکت در این حوزه است.
توسعه حفاری جهت دار
در طرح توسعه ۲۸ مخزن و دیگر پروژههای شرکت ملی نفت ایران از جمله توسعه میدانهای بالارود بنگستان لالی، رامین، سپهر و جفیر، سیاهمکان، نفتشهر، گچساران، اهواز یک و ۴ و مارون ۲ و ۵ بهطور مستقل یا در همکاری با شرکتهای بخش خصوص برنامه هایی را در دستور کار داریم. بررسی آمارها نشان میدهد در سال ۱۳۹۹ همسو با حفاری متداول عمودی، عملیات حفاری پیچیده افقی و جهت دار نیز انجام شد، در این شیوه حفاری که نیاز به تخصص و تجهیزات خاص دارد، ۴۳ حلقه چاه به متراژ ۱۰ هزار و ۱۸۲متر حفر و از سوی متخصصان عملیات ویژه، ۶۵۴ متر مغزه گیری جهت کسب اطلاعات از مخازن نفت و گاز صورت پذیرفت.
بازتاب: پالایشگاه های فراسرزمینی، راهبرد جدید برای صادرات پایدار نفت
بازتاب: بزرگترین منبع هلیوم جهان در ایران است؛ چرا وارد میکنیم؟
بازتاب: اهمیت جایگاه ایران در ساخت خطوط لوله های نفتی و گازی