توسعه سواحل مکران، گنجی به نام اقتصاد دریا
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت

اقتصاد دریا و سواحل مکران
یکی از ظرفیت های بزرگ کشور های دارای سواحل متصل به آب های آزاد، افزایش بهره وری اقتصادی از طریق دریا است. اقتصاد دریا شاخه ای از دانش اقتصاد است که بر صنایع مختلف مورد استفاده در محیط های دریایی و ساحل مورد استفاده قرار می گیرد. اکثر افراد جامعه نحوه کسب درامد از دریا را صرفا از طریق ماهی گیری و یا کشتیرانی می دانند. این در حالی است که اقتصاد دریا شاخه های بسیار متنوعی داشته و صنایع مختلفی را در خود درگیر می کند. فعالیت در حوزه های گردشگری، تجاری، سکونتی، صنایع و شیلات، خدمات گمرک، نفت و گاز، پرورش گیاهان دریایی، فرآوری غذاهای دریایی، بیوتکنولوژی دریایی، استخراج معادن دریایی و بستر دریا، لایروبی و… از جمله فعالیت های اقتصادی مربوط به دریا می باشند. در کنار بهره مندی های دریایی تسلط و تمرکز جمعیتی، سیاسی و اقتصادی بر گستره دریایی یک کشور از جمله نشانه های اقتدار سیاسی و مدیریتی کشور ها می باشد. یکی از اولویتهای لایحه برنامه هفتم توسعه اقتصاد دریامحور است. بر این اساس بایستی سالی یک واحد درصد به سهم اقتصاد دریا از اقتصاد ملی اضافه شود.
سواحل مکران نیازمند سرمایه گذاری
توسعه سواحل مکران را می توان به عنوان اصلی ترین پروژه سال های اخیر دولت ها در توجه به اقتصاد دریا در نظر گرفت. با اینکه حدود 15 سال پیش برای نخستین بار توسعه سواحل مکران به طور جدی در سیاست های اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفت. امّا دور بودن این منطقه از نسبت به شبکه حمل و نقل کشور و نبود زیرساخت های لازم منجر شده است تا توسعه این منطقه طبق برنامه ریزی های انجام شده پیش نرود. همچنین این منطقه از نظر شاخص های جمعیتی و امکانات نیز به سطح مطلوبی نرسیده است. این در حالی است که در تمام دنیا اکثر شهر های پر جمعیت و با امکانات در نزدیکی دریاها شکل گرفته اند. یکی از مسائل مهم در توسعه سوال مکران مسئله تامین مالی انجام پروژه های مربوطه است.
حسین دهقان دبیر نماینده ویژه رئیس جمهور در شورای توسعه سواحل مکران در اینباره مطرح کرد:« برای این زیرساختها یک میلیارد دلار و در نهایت 1.4 میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز است. 2.5 میلیارد دلار هم برای تکمیل کریدور شمال و جنوب و یک میلیارد دلار هم برای سواحل جنوب لازم داریم، 2 میلیارد دلار هم برای توسعه بندری مورد نیاز است و روی هم رفته 9 میلیارد دلار لازم است تا توسعه سواحل مکران انجام شود در آن صورت میتوان سالی 200 تا 300 میلیارد دلار سرمایهگذاری و ارزش افزوده را جذب کرد. ». تاکید برنامه هفتم بر توسعه اقتصاد دریا و همچنین جایگاه مهم سواحل مکران در توسعه کریدور های ترانزیتی با توجه به رویکرد جدید ایران در گسترش تجارت با شرق ضرورت همت حداکثری برای به ثمر نشستن پروژه سواحل مرکان را نشان می دهد.
بازتاب: ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریا محور