تولید و صادرات پسته در سال 1401
- نویسنده: شرکت دانش بنیان توسعه فناوری پلاسما
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
شرح
دنیای اقتصاد، 16 آذر 1401، ۵۶۱۵:
میزان تولید پسته در سال 1401، 106 هزار تن بوده که نسبت به سال 1400، بهدلیل تنشهای محیطی ناشی از تغییرات اقلیم شامل سرمازدگی، سیل و گرمازدگی، 30% کاهش داشته است.
تنشهای محیطی منجر به خسارت سهم قابل توجهی از پسته استانهای کرمان، یزد و فارس شده، بهطوریکه محصول این مناطق را با کاهشی 75 تا 85 درصدی نسبت به سال 1400 مواجه کرده است. درحالیکه باغداران استانهای مرکزی، سمنان، قم و تهران در سال جاری محصول قابل قبولی را برداشت کردهاند. محصول استان خراسان رضوی نیز علیرغم بارش تگرگ و پدیده سرمازدگی محدود در برخی از نقاط، بهدلیل روی کار آمدن باغات جوان و افزایش سطح زیرکشت، افزایش قابل توجهی داشته است.
اکو ایران، ۱۸ فروردین ۱۴۰۲، ۳۲۷۱۳:
میزان صادرات پسته ایران در یازده ماهه سال 1401، نزدیک به 52 هزار تن یعنی بالغ بر 367 میلیون و 346 هزار دلار بوده، درحالیکه این رقم در یازده ماهه سال 1399 بالغ بر 135 هزار تن یعنی بالغ بر 914 میلیون و 249 هزار دلار بوده است. یعنی ظرف دو سال صادرات پسته ایران 61 درصد افت کرده است.
به باور تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته آنچه منجر به افت صادرات در سالهای اخیر شده، سیاست رفع تعهدات ارزی است که از دولت روحانی آغاز شده و در دولت رئیسی با قدرت ادامه یافته است. در این میان سیاست عوارض صادراتی محصولات کشاورزی آببر که در یک سال گذشته در مورد محصولاتی همچون پسته اعمال میشود، مزید بر علت شده. از نگاه آنها افت تولید ناشی از سرمازدگی نیز نقش قابل توجهی در کاهش صادرات داشته است.
بازار، ۱ تیر ۱۳۹۹، ۲۵٬۲۹۰:
سطح آلودگی پسته ایران به آفلاتوکسین بسیار کم شده بهنحویکه در حال حاضر میزان برگشت پسته ایران از کشورهای اروپایی به کمتر از ۵% رسیده است. درحالیکه در سالهای قبل ۲۰ تا ۳۰% از پسته بازگردانده میشد.
تعادل، 22 بهمن 1401، 198404:
تعداد مشتریان پسته ایران در سال 1401 ریزش قابل توجهی نسبت به سال گذشته داشته و از ۷۲ کشور در سال 1400 به ۵۲ کشور در سال 1401 رسیده است.
اردن، ارمنستان، ازبکستان، اسپانیا، استرالیا، اسلواکی، افغانستان، آلبانی، آلمان، امارات متحده عربی، انگلستان، اوکراین، ایتالیا، بحرین، برزیل، بلاروس، بلژیک، پاکستان، تاجیکستان، تایلند، تایوان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری مقدونیه، جمهوری آذربایجان، چین، ژاپن، سنگاپور، سوریه، سوئیس، صربستان و منتهنگرو، عراق، عمان، روسیه، فرانسه، فیلیپین، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کانادا، کویت، گرجستان، لبنان، لهستان، لیبی، مالزی، مکزیک، موریس، نیوزلند، هلند، هند و هنگ کنگ ۵۲ مشتری پسته ایرانی در سال 1410 بودهاند.
نقش آفلاتوکسین در تهدید سلامت
تا به امروز، بیش از 400 نوع مایکوتوکسین شناسایی شده است که تنها تعداد کمی از آنها در مواد غذایی وجود دارد، به طوریکه 25% مواد غذایی جهان را آلوده و تلف میکند و خسارات اقتصادی سنگینی را به زنجیره تولید و تأمین مواد غذایی تحمیل میکند. در این میان، آفلاتوکسینها که متابولیتهایی با وزن مولکولی پایین هستند و توسط قارچهای مختلف مانند Aspergillus flavus، A. nomius و A. parasiticus تولید میشوند، به دلیل جهشزایی، سرطانزایی و سمیت برای سیستم ایمنی، تهدیدی جدی برای سلامت انسان و دام محسوب میشوند. آفلاتوکسینها میتوانند از طریق مجاری تنفسی، مخاط یا پوست جذب شوند و مسمومیت ایجاد کنند. به همین دلیل از سال 1985، سازمان غذا و داروی ایالات متحده مقدار مجاز آفلاتوکسینها در مواد غذایی را محدود کرد. آفلاتوکسینها از نظر شیمیایی طبیعت پایداری دارند که بقای آنها را در غذا حتی پس از پختن یا فرآوری تضمین میکند. از این رو، بهترین راه برای مقابله با این ترکیبات پیشگیری است. با این حال پیشگیری کامل امکانپذیر نیست و ایجاد روشهای کارآمد و مؤثر برای حذف این سموم ضروری به نظر میرسد. روشهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای حذف آفلاتوکسینها پیشنهاد شده است. اما تخریب فعالیت بیولوژیکی سموم نیازمند روشی است که به غذا آسیب نرساند و مقرون به صرفه باشد.
( دانلود گزارش تحلیلی معرفی بازار پسته سبدگردان نوویرا شهریورماه 1402 )
بازتاب: بازار صادرات طلای سبز با تلاش متخصصین کشور به ایران بازگشت