تولید دستگاه شتابدهنده خطی
- نویسنده: سردبیر میز اقتصاد
- تاریخ و زمان ارسال: ساعت
تولید دستگاه شتابدهنده خطی، پیوند محکم دانش و صنعت
شاید نقطه آغاز پیوند دانش و صنعت را بتوان دیدن خلاء ها و کمبود ها به وسیله افراد توانمند و با انگیزه دانست. چنین روایتی را می توان به طور روشن در نحوه به تولید رساندن محصولات دانش بنیان شرکت بهیار صنعت سپاهان مشاهده کرد. از دغدغه ساخت برانکارد با کیفیت ایرانی تا ساخت چراغ های LED اتاق عمل و و تجهیزات پزشکی پیشرفته همگی بخشی از سرگذشت مهندس نوید نجات بخش و تیم شرکت بهیار صنعت در حرکت بر روی مرز صنعت و دانش بوده است.
هدف گذاری برای شکست انحصار تولید دستگاه شتابدهنده خطی که تنها توسط سه کشور آمریکا، انگلیس و چین تولید می شد که یکی از حرکت های جهادی این مجموعه در راستای تحقق اقتصاد دانش بنیان و کمک به بیماران سرطانی بود منجر شد که ایران به عنوان چهارمین تولید کننده این دستگاه در جهان شناخته شود. دستگاه شتابدهنده خطی از طریق تولید اشعه، امکان انجام رادیو تراپی به عنوان یکی از روش های درمان سرطان را فراهم می کند. تلاش این مجموعه از سال 1391 باعث شد که 7 سال بعد و در سال 1398 این محصول به خط تولید رسید.
انحصاری بودن تکنولوژی چنین دستگاهی و قیمت بالای نسخه خارجی این دستگاه باعث شده نیاز بیماران سرطانی کشور از روش درمان رادیوتراپی برآورده نشود. امّا راه اندازی خط تولید این دستگاه نیاز کشور در این زمینه را بر طرف کرد. تولید هر دستگاه شتابدهنده منجر به صرفه جویی یک میلیون دلار برای کشور خواهد شد. رسیدن به تکنولوژی تولید اشعه ایکس ری در این دستگاه باعث شد این شرکت به فنّاوری ساخت دستگاه بازرسی ایکس ری که در گمرک کشور های پیشرفته برای بازرسی محموله های باری استفاده می شود برسد. تولید این دستگاه و استفاده از آن در گمرک های کشور منجر به بازرسی دقیق و جلوگیری از قاچاق کالا می شود.
عملکرد مهندس نوید نجابت بخش و مجموعه بهیار صنعت به عنوان نمونه ای از موفقیت یک مجموعه دانش بنیان با مدیریت درست در بخش تحقیق و توسعه شناخته می شود. استراتژی هدفمند این شرکت در تجاری سازی فنّاوری منجر به تولید ده ها محصول دانش بنیان شده است.
بازتاب: بایستی روایتی از اقتصاد ارائه شود که هر کس نقش خود را در قبال آن بداند